Pages

Sunday, June 12, 2016

Mendengar ceramah

Sejak ramadhan, aku cuba untuk ada habit baru.
Yelah, dah semua sosial media gone (still struggle!!),
aku dah tak ada tempat nak channel masa buang masa aku.
note: i love reading! but not everytime.

dan sejak fb pun aku tutup, aku semacam kosong nak cari pembacaaan2
dan video2 best yang biasanya dikongsikan sahabat2.
Allah lintaskan mencari video2 talk nouman ali khan.
kemudian mufti menk.
kemudia bilal philips, suhaib webb..yasmin mogahed and her sister, dahlia.
alaa mrabbit.. and so on.
i am impressed!
they are so young! (well, except for some scholars..) but they started young!
bercakap, tentang cintaa Tuhan, mempertahankan Islam di mata dunia,
bercerita, mengajak manusia ke arah kebaikan, dengan jiwa muda mereka.

I am soo inspired by them! MasyaAllah!
aku terasa kerdil, still, tapi, aku mahu membantu juga!
anak2 di Malaysia ni, Subhanallah.. perlu masa, kasih sayang dan kegigihan yang tiada tara.
They need our help!
they cry for our care!

Semalam aku berbuka di raudhatus sakinah, pusat bimbingan remaja puteri,
berjumpa dengan adik2 yang tersalah langkah,
yang sedang mencari jalan kembali,
mendengar cerita pemberontakan mereka.
melihat keadaan mereka yang masih muda, sedang mengandung,
sedang mencari identiti diri,
Allahu...
dan ia hanya segelintir mereka sahaja.
betapa ramai di luar sana yang sangat memerlukan perhatian kita.
memerlukan nasihat dan bantuan kita.

yet, kita menjadi yang terpaling mementingkan diri,kan?
mencari the top cream of all.
sedang mutiara yang sedang menunggu masa di polish ini dibiar bersalut terus dengan tanah dan lumpur.

Allah.
maafkan aku.
maafkan kami.

moga kita semua terus menerus di bawah bimbingan dan kasih sayangnya.

ps: my favouite of all, tafseer al-Fatihah by Mufti Menk.
keep on repeating it ever since i downloaded it and convert the vidoe to mp3.
itek smapi stress sebab aku asyik repeat dengar talk yang sama.
kahkah.. padan muka!

notakaki:
checklist ramadhan;

baca terjemahan (check)
tutup semua sosial media (check)
memasak setiap hari (check)
menulis (check)
belajar sesuatu yang baru (check)
perkemaskan modul
menulis balqis secara serious
menyusun atur bilik
belajar motor (otw)

banyak lagi ni. huuuu checklist2 oiii bila nak full?!

No comments: